Emma Ziemann – En av Sveriges mest meritterte sommelierer

Hvem er Emma Ziemann?

Jeg er en 33 år gammel småbarnsmamma som bor i utkanten av Kungälv, Göteborg. Når jeg vil slappe av leser jeg gjerne en god bok, kjører motorsykkel eller tar en tur med båten. Selvfølgelig tar familien en stor del av min tid, men god mat og gode viner gir meg energi og entusiasme, noe som er en følelse jeg vil videreformidle til andre gjennom min jobb som sommelier.

Emma Ziemann
Sjefsommelier

Kanskje du treffer meg på jobb på Wolfgang Vincafe i Göteborg eller så har du sett meg i en konkurranse og sett mine fremganger de siste årene? I dag er jeg en av Sveriges mest meritterte konkurranse-sommelier, med seiere i blant annet Lily Bollinger Award – årest beste kvinnelige sommelier, Årets Servitør, SM i Sommeliere, og også et par internasjonale konkurranser. Jeg konkurrerer aktivt for Sverige og er medlem i det Svenske Sommelierlandslaget, Swesomm. Men mest av alt er jeg en nysgjerrig vindrikker som setter pris på livets goder og det å utfordre meg selv.

Hva er din bakgrunn?

Jeg visste vel egentlig at jeg ikke skulle gjøre en karriere innen restaurantbransjen når jeg fikk sommerjobb som tenåring på en pub på Marstrand. Men en ting førte til en annen, og for moro skyld kom jeg tilfeldigvis over et introduksjonskurs for vin på universitetet i Göteborg og ble etter det helt frelst.

Fra før var vin noe for meg som var godt, nå ble det interessant! Veien ble derfor kort til å utdanne meg til sommelier.

Jeg var innom de fleste roller inne restaurantbransjen før jeg fant mitt virke, som er fine dining. Jeg startet å konkurrere innen både servering og sommeliere, som handler om å vise service i verdensklasse og det å løfte frem håndverk, og ikke minst tradisjoner innen restaurantbransjen. For meg er en dyktig sommelier like flink til å ta vare på sine flasker som sine gjester. For å klare det kreves det bred kunnskap om faget, men også sosial kompetanse.

Det er noe eget å kunne bruke tid på gjestene og få skjemme bort noen med god service og et måltid, eller vin, som er en opplevelse i seg selv. Jeg jobbet et par år på Upper House Dining og Thörnströms Kök før jeg gikk over til min nåværende jobb som sjef-sommelier på Wolfgang Vincafe. Det fine med rollen som sommelier er at man får så mye variasjon innen bransjen med å jobbe på ulike restauranter og med ulike konsepter. Det blir aldri kjedelig og man blir aldri utlært. Nå er jeg så heldig at jeg får jobbe i et høyt tempo og med flere viner i omløp enn jeg noen gang har jobbet med tidligere.

Jeg var innom de fleste roller inne restaurantbransjen før jeg fant mitt virke, som er fine dining. Jeg startet å konkurrere innen både servering og sommeliere, som handler om å vise service i verdensklasse og det å løfte frem håndverk og ikke minst tradisjoner innen restaurantbransjen. For meg er en dyktig sommelier like flink til å ta vare på sine flasker som sine gjester. For å klare det kreves det bred kunnskap om faget, men også sosial kompetanse.

Det er noe eget å kunne bruke tid på gjestene og få skjemme bort noen med god service og et måltid, eller vin, som er en opplevelse i seg selv. Jeg jobbet et par år på Upper House Dining og Thörnströms Kök før jeg gikk over til min nåværende jobb som sjefsommelier på Wolfgang Vincafe. 

Det fine med rollen som sommelier er at man får så mye variasjon innen bransjen med å jobbe på ulike restauranter og med ulike konsepter. Det blir aldri kjedelig og man blir aldri utlært. Nå er jeg så heldig at jeg får jobbe i et høyt tempo og med flere viner i omløp enn jeg noen gang har jobbet med tidligere.

Hvordan ser en arbeidsuke ut for deg?

Jeg starter som regel med å svare på mail, sjekke hvilke viner som ble utsolgt i løpet av helgen og oppdatere vinlister. Har det kommet forespørsler på bestemte viner, feedback fra gjester, savner vi noen viner i vårt sortiment, etc. Jeg snakker med våre vinleverandører hver uke. Hos Wolfgang er vi ikke knyttet opp mot noen bestemte vinleverandører, men vi står fritt til å velge hva som skal kjøpes og fra hvem. Jeg planlegger ukentlige møter jeg har med de ansatte, hvor jeg informerer om endringer i vinlisten og hva som er ukens anbefalinger. Her er også kjøkkensjefen med og oppdaterer oss om endringer i menyen og forteller om hvilken mat vi skal jobbe med den kommende uken. Dette vil være med på å bestemme hvilke viner vi vil anbefale til de ulike rettene.

Hvordan ser en arbeidsuke ut for deg?

Wolfgang er er en vinbar, noe som betyr at vi skal kunne tilby det meste, i alle prisklasser og smaker. Vi har en vinliste på ca. 750-800 ulike viner. Vi får leveranse av nye viner et par ganger i uken, og da skal alt sorteres på rett hylle og i riktig vinskap. Ingen hadde fortalt meg at en sommelier håndterer veldig mye papp, så bortsett fra en god vinåpner er en kniv mitt viktigeste arbeidsredskap!

Bestillinger skal fikses og events planlegges. På Wolfgang har vi vinsmaking hver fredag, ofte er det jeg som er vertinne. Dette er en av de tingene jeg synes er absolutt mest givende å jobbe med. Da får jeg muligheten til å gi gjestene en god opplevelse over et glass vin, noen ganger blir det en informativ vinsmaking og andre ganger en mer avslappet stemning. Det kommer helt an på selskapet.

Utover alt dette, serverer og selger jeg vin, og tar vare på våre gjester. Jeg synes det er viktig å ha kontroll på nye trender og hva som trengs av ulike viner hos oss. Selvsagt er møtene med våre gjester noe av det jeg ser mest frem til, og det er en sterk drivkraft for å jobbe videre innen denne bransjen.

Jeg starter som regel med å svare på mail, sjekke hvilke viner som ble utsolgt i løpet av helgen og oppdatere vinlister. Har det kommet forespørsler på bestemte viner, feedback fra gjester, savner vi noen viner i vårt sortiment etc. Jeg snakker med våre vinleverandører hver uke. Hos Wolfgang er vi ikke knyttet opp mot bestemte vinleverandører, men vi står fritt til å velge hva som skal kjøpes, fra hvem. Jeg planlegger ukentlige møter jeg har med de ansatte, hvor jeg informerer om endringer i vinlisten og hva som er ukens anbefalinger. Her er også kjøkkensjefen med og oppdaterer oss om endringer i menyen og forteller om hvilken mat vi skal jobbe med den kommende uken. Dette vil være med på å bestemme hvilke viner vi vil anbefale til de ulike rettene.

Wolfgang er er en vinbar, noe som betyr at vi skal kunne tilby det meste, i alle prisklasser og smaker. Vi har en vinliste på ca. 750-800 ulike viner. Vi får leveranse av nye viner et par ganger i uken, og da skal alt sorteres inn på rett hylle og i riktig vinskap. Ingen hadde fortalt meg at en sommleier håndterer veldig mye papp, så bortsett fra en god vinåpner er en kniv mitt viktigeste arbeidsredskap!

Bestillinger skal fikses og events planlegges. På Wolfgang har vi vinsmaking hver fredag, ofte er det jeg som er vertinne. Dette er en av de tingene jeg synes er absolutt mest givende å jobbe med. Da får jeg muligheten til å gi gjestene en god opplevelse over et glass vin, noen ganger blir det en informativ vinsmaking og andre ganger en mer avslappet stemning. Det kommer helt an på selskapet. Utover alt dette, serverer og selger jeg vin, og tar vare på våre gjester. Jeg synes det er viktig å ha kontroll på nye trender og hva som trengs av ulike viner hos oss. Selvsagt er møtene med våre gjester noe av det jeg ser mest frem til og det er en strek drivkraft for å jobbe videre innen denne bransjen.

Til din egen vinsamling har du valgt Temptech Copenhagen, hvorfor har du valgt akkurat det skapet?

For det første er det er flott skap. Et vinskap tar mye plass og mange modeller har ikke klart å finne balansen mellom utseende og det funksjonelle. Copehagen leverer på begge deler noe jeg synes er viktig fordi vinskapet står på hedersplassen i stuen vår. Glassdøren har UV-beskyttelse, her kan jeg se vinsamlingen min uten å være urolig for at den tar skade av sollys, og ikke minst får jeg vist frem flaskene på en fantastisk måte.

Dessuten har vinskapet en behagelig belysning som setter et flott preg på rommet på kveldstid. Vinskapet avgir også svært lite lyd. Det jeg liker best med Copenhagen er de uttrekkbare hyllene. De føles luftige og elegante, noe som gjør at jeg har veldig god oversikt over vinsamlingen min. Når man er vant til å stable flaskene oppe på hverandre og å ta ut alle for å finne akkurat den flasken man leter etter, så føles denne løsningen veldig praktisk og bra.

Tro meg, det finnes alltid noe å prate om med dette vinskapet som blikkfang!