Slik serverer du vinen riktig!

Mange synes det blir mye å fokusere på, men egentlig er det mindre komplisert enn mange tror.

Først fjerner man folien, noen fjerner all folie, noen kutter under kanten som går rundt toppen, noen kutter over. Dette er personlig og ikke så avgjørende. Først må man ha en korkåpner om det ikke er musserende eller skrukork. Mange av disse har en liten kniv til å skjøre folien. Møter du på voks på toppen kjører du selve skruen rett igjennom og ned i korken og korken vin dytte opp en passe kant som en liten hatt. Veldig enkelt og ingen spikking trengs. Opplever du ofte at korken knekker har du antagelig ikke skrudd åpneren langt nok ned i korken. .

Christer Byklum
Anerkjent vinskribent

Serveringstemperatur for vin

Serveringstemperatur er kanskje det vanskeligste, og det er også derfor vinglassene har stett. Hold i stetten, det gjør at vinen ikke varmes opp av dine hender, for det gjør den fort om du holder i selve bollen. Hvitvin er ofte best ved 8-12 grader og rødvin tett på, fra 14-18, etter stil og type. Hvitvin serveres ofte for kaldt og den blir da tynn og syrlig, rødvin for varmt og den blir flat og litt daff i utrykket. Romtemperatur på rødvin var fra før varmekabler og sentralfyring og 16-17 grader var en vanlig innetemperatur, ikke 23 grader. Isbitvann blir fort for kaldt, men det er mye lettere å varme opp en for kald vin, ved nettopp å holde bollen på vinglasset i håndflaten, tar bare et minutt eller to så er du vanligvis der, men er vinen for varm er det mer trøblete å kjøle den ned.

Lufting av vin

Lufting er neste hokuspokus. Egentlig taper du aldri på å lufte vin med mindre du smaker på hauggamle viner. Så dekanter alltid. Selv de enkleste vinene blir bedre. Skal du ha en boksvin, dekanter det du tror du/dere kommer til å drikke den kvelden, og den blir bedre enn om du bare tusler bort og tapper et nytt glass rett fra boksen. Det avrunder vinen, den får en bedre harmoni, og femten til tyve minutter kan gjøre underverker. Noen trenger noen timer. En bred karaffel lufter raskere enn en smal da det er større overflate og sveive på karaffel slik du gjør med glasset er også raskere enn om den står helt stille. Bare sørg for at ikke disse små brune fruktfluene kommer til, da er alt raskt ødelagt. De skiller ut ett eller annet stoff når de frykter for livet, og dette stoffet kan ta livet av litervis med vin, selv fra en så liten sjel.

Dekantering av eldre viner

Serverer du rødviner med litt alder, som bare er noen år etter årgangen, kan det også være lurt og dekantere i karaffel for å fjerne bunnfall. Behandle flasken nennsomt, ikke brå bevegelser og hell så forsiktig i karaffelen. Eventuelt gjennom en sil. Etter hvert vil du se litt grums dukke opp og dette er bunnfall. Helst skal du ha en lyskilde under halsen på flasken så du ser det bedre. Lommelykt eller stearin/ telys gjør nytten. Men også bedre å gjøre det over en hvit vask under lysarmatur enn over et mahognibord om man ikke har lyskilde som er lett tilgjengelig. Høres komplisert ut, men dette er noe man raskt venner seg til. Åpne gjerne vinen før du begynner på middagen og den er ferdig luftet i de fleste tilfeller når maten er klar. Også en glimrende unnskyldning for kokken til å smake på og følge utviklingen underveis. Har du vinskap med to soner kan du ha serveringstemperatur for hvitviner og rødviner slik at de er klare med en gang.

Tekst: Christer Byklum – skrevet for Temptech