Vinskap eller vinlagringsskap?

Hva er forskjellen mellom vinskap og vinlagringsskap?

Den største forskjellen har tradisjonelt sett vært at et vinlagringsskap har bedre forhold til å lagre vin enn det et vinskap har. Vinskap har ofte blitt brukt for å oppnå riktig serveringstemperatur på vinen.

Nå finnes det vinskap som faktisk kan brukes både til avkjøling og lagring av vin.

Her forteller vi deg detaljert hva forskjellene på et vinskap og et vinlagringsskap er, og ikke minst hva du skal tenke på når du skal ta ditt valg

Én eller to temperatursoner?

Egenskapene til et vinskap er å sørge for rett serveringstemperatur på vinen. Velger du et vinskap med to temperatursoner, kan du få rett serveringstemperatur til både rødvin og hvitvin. Du oppnår en bedre smaksopplevelse og ikke minst så har du alltid serveringsklar vin.

Et vinlagringsskap er i første omgang tenkt for å lagre vinen i lengre perioder, og har derfor bare en temperatursone.

Vårt råd er derfor å velge et vinskap hvis du ønsker veltempererte viner og flere temperatursoner.

Tørr eller fuktig luft?

Vinlagringsskap har de funksjonene som skal til for å lagre vinen på riktig måte.

Et godt eksempel er at mange vinlagringsskap har en funksjon for å stille inn riktig luftfuktighet, slik at vinkorkene ikke tørker inn. Hvis korkene tørker, krymper de og luft vil da komme inn i flasken, som igjen vil gjøre at vinen begynner å oksidere.

Denne funksjonen har som regel ikke vinskap, men det finnes selvsagt enkelte unntak. Vinskapene fra Temptech er utstyrt slik at de holder samme luftfuktighet som et vinlagringsskap, og det kan derfor brukes til både avkjøling og lagring.

Lav eller høy vibrasjon?

I både vinskap og vinlagringsskap, bruker man en kompressor for å oppnå avkjøling. Det gir små, men betydelige vibrasjoner som kan skade vinen over tid. Siden vinskap ikke er laget for å lagre vin, er de heller ikke helt vibrasjonsfrie. Vinlagringsskap har derimot trehyller i stedet for hyller i metall for å fjerne vibrasjonene.

Her finnes det også unntak. Vinskap fra Temptech har trehyller som støttes av patentert gummi (AntiVibe). Gummien absorberer vibrasjonene så godt at oppbevaring fortsatt er en mulighet. Denne løsningen er unik, og derfor er ikke dette noe du bør forvente i vinskap fra andre leverandører.

Antall flasker?

Vinlagringsskap vil stort sett romme flere flasker enn de fleste vinskap. Vårt største vinlagringsskap kan lagre opptil 474 flasker. Mens vårt største vinskap har plass til 166 flasker.

Dørene er en annen detalj som skiller de to fra hverandre. Vinskapene har tonede glassdører med innsyn, slik at du kan se flaskene. Vinlagringsskapene vi har har heldekkende dører.

 

Grunnen til dette er at vin er følsom mot lys. Med våre vinlagringsskap ønsker vi derfor å begrense sollys så mye som mulig. Vinskapene fra Temptech har imidlertid UV-behandlet glass som beskytter mot lys og sørger for trygg oppbevaring uten at eksponering av lys blir et problem.

Når bør du velge et vinskap?

Velger du et vinskap fra Temptech får du både et vinskap og et vinlagringsskap i ett og samme produkt. Så langt er det svært få leverandører som tilbyr dette! Derfor er vårt råd å velge et vinskap hvis du ønsker at vinen din skal ha den perfekte serveringstemperaturen, og hvis du ikke planlegger å lagre vinen i mer enn ett år.

De fleste andre vinskap på markedet kan skade vinen dersom den lagres lengre enn ett år, på grunn av for tørr luft og høye vibrasjoner.

En stor fordel når det kommer til vinskap er at det er mange ulike modeller å velge mellom, og dermed kan du lettere finne et vinskap som du liker. Vi tilbyr alt fra vinskap som kan stå fritt, til vinskap som kan integreres i interiøret, under benk og i høyskap (f.eks. på kjøkkenet.)

I tillegg til å sørge for riktig temperatur på vinen, er vinskap også en stilig interiørdetalj i hjemmet som mange setter pris på.

Når bør du velge et vinlagringsskap?

Hvis du er mer interessert i å samle mange viner og lagre dem i over 20 år, så er et vinlagringsskap det riktige valget i de fleste tilfeller. Som vi nevnte tidligere, er Temptech et av få unntak i bransjen hvor vinskapene fungerer som både serveringskjølere og vinlagringsskap.

I hovedsak er vinlagringsskap er utviklet for å etterligne miljøet i en vinkjeller, uten at du trenger å dedikere en hel kjeller til vinlagring. Lagringsskapet vil gi vinen optimal luftfuktighet og de heldekkende dørene vil hindre skader fra sollys. Lignende forhold kan oppnås i et vinskap, men det er relativt sjeldent i dagens marked.

En tabbe mange ofte begår er å anskaffe for små vinlagringsskap. Det går fortere enn du tror å opparbeide en samling, derfor anbefaler vi ofte å velge et skap med noe mer kapasitet enn du i utgangspunktet tenker du har behov for.

Utseendemessig skiller vinlagringsskap seg ut fra ordinære vinskap, og mye skyldes de heldekkende dørene. Noen ønsker kanskje vinskap med glassdør for å kunne se vinsamlingen uten å åpne døren(e). For mange samlere vil innsiden av skapet bety mer enn utsiden.

Hva er forskjellen i pris mellom vinlagringsskap og vinskap?

Prisforskjeller avhenger av størrelse og funksjon. I vårt sortiment finner du alt fra vårt minste vinskap som koster 5 790 kr., til vårt største vinlagringsskap som koster 49 990 kr.

Det er selvfølgelig mange modeller mellom disse to eksemplene.
Generelt sett kan man si at vinlagringsskap er dyrere enn vinskap.

Trenger du hjelp til å finne riktig vinskap eller vinlagringsskap?

Vi har lang erfaring og svarer gjerne på dine spørsmål.
Her finner du kontaktinformasjon til vår kundeservice.

Vi bruker informasjonskapsler for å få nettstedet vårt til å fungere ordentlig, tilpasse innhold og annonser, tilby funksjoner knyttet til sosiale medier og analysere trafikken vår. Vi deler også informasjon om din bruk av nettstedet vårt med våre partnere innenfor sosiale medier, reklame og analyse.