Riktig temperatur for servering av vin

Riktig temperatur på vinen du serverer er vesentlig for en optimal opplevelse. Ofte ser man at rødviner blir servert for varmt, og hvitviner for kaldt. En for kald eller for varm vin vil miste sine aromaer og smak, og kan oppfattes som en dårlig eller ødelagt vin.

Generelt kan man si at en vin bør serveres noe for kald, enn for varm. Temperaturen vil alltid stige noe når vinen settes på bordet og serveres i glassene. Derfor kan et godt tips være å stille inn temperatursonen i vinskapet på 1-2°C lavere enn den tiltenkte serveringstemperaturen.

En enkel regel for serveringstemperatur er at en ung og enkel vin skal være noe avkjølt. For eldre og mer komplekse viner bør serveringstemperaturen være noe høyere. Dette gjelder for både hvite og røde viner.

Hvitvin gjør seg best når de serveres på en temperatur mellom 7 – 10°C avhengig av type hvitvin. For eksempel, en tørr riesling serveres litt kjøligere enn en fyldig chardonnay.

Rødvin serveres mellom 12 – 18°C, også her avhengig av type rødvin. For eksempel, en lett og fruktig valpolicella serveres noe kjøligere enn en fyldig bordeauxvin.

Oppbevarer man vin for langtidslagring i vinskapet er ikke serveringstemperaturen så viktig. Da kan gjerne både rødvin, hvitvin og musserende lagres på samme temperatur rundt 10 – 12°C.

Med et vinskap med to temperatursoner stiller man gjerne inn den ene sonen for serveringsklar hvitvin og den andre sonen for rødvin. Man kan også dele opp å ha en sone for serveringstemperert vin og den andre sonen for langtidslagring, muligheten er mange!

Under finner du en oversikt over hvilke serveringstemperaturer som anbefales til ulike typer viner. Husk igjen at det kan være lurt å sette temperaturen på vinskapet 1-2°C under dette igjen, da vinene vil øke noe i temperatur etter at de er blitt servert.

Anbefalt serveringstemperatur
Musserende vin: 6-8°C
Champagne: 8-11°C
Lette, tørre hvitviner: 7-9°C
Fyldige hvitviner: 9-12°C
Lette rødviner: 12-14°C
Middels, kraftige rødviner: 14-16°C
Kraftige rødviner: 16-18°C
Hetviner (portvin og madeira): 16-18°C