Tips ved köp av vinkyl

Vin er et levende produkt som utvikler seg over tid. Derfor er riktig oppbevaring og lagring av vin svært viktig, uansett om man ønsker å langtidslagre vinen eller ha den for konsum i løpet av kort tid. En riktig temperert og oppbevart vin vil gi en bedre smaks- og vinopplevelse. Ulike typer viner og druer krever dessuten en egen serveringstemperatur slik at vinen fremstår optimalt.

Før i tiden oppbevarte man gjerne vinflaskene i dekorative hull i peisen eller i hyllen på kjøkkenet. I dag vet vi bedre, og at dette er en helt feil oppbevaring av vinen og som vil ødelegge den i løpet av kort tid.

Når man skal gå til innkjøp av et vinskap er det flere faktorer man bør tenke på; budsjett, hvor stor plass man har til vinskapet, hvor mange flasker det skal romme og om man trenger en eller to temperatursoner.

En vinsamling har en tendens til å vokse, og det rimelig raskt! Derfor kan det være lurt å gå til innkjøp av et noe større vinskap enn det man tror man har bruk for i utgangspunktet, man vil sjelden angre på dette. Alle vinskap kommer med en indikasjon på hvor mange flasker vinskapet kan inneholde. Dette er kun en indikasjon ved bruk av en standard, Bordeaux vinflaske. En vinsamling vil selvsagt bestå av ulike flaskestørrelser og former, så flaskeantallet man i realitet vil ha plass til vil ofte være 20-30 % mindre enn det som er oppgitt.

Skal man langtidslagre det meste av vinsamlingen vil et vinskap med en temperatursone som oftest holde. En jevn temperatur på 10-12°C vil være optimalt for alle typer viner. Er vinskapet mer tiltenkt som et serveringsskap hvor vinen ikke skal lagres lenge før den skal serveres, vil to temperatursoner være å foretrekke. Da kan en temperatursone benyttes til serveringsklar hvitvin, mens den andre temperatursonen kan benyttes til serveringsklar rødvin.