Korrekt temperatur för servering av vin

Riktig temperatur på vinen du serverer er vesentlig for en optimal opplevelse av vinen. Ofte blir røde viner servert for varmt, og hvite viner for kaldt. En for kald eller for varm vin vil miste sine aromaer og smaksbilde, og kan i visse tilfeller oppfattes som en dårlig eller ødelagt vin.

Generelt kan man si at en vin skal servers noe for kald, enn for varm. Temperaturen vil alltid øke noe når flasken settes på bordet og helles i glassene.  Derfor kan et godt tips være å stille inn temperatursonen i vinskapet på 1-2°C lavere enn den tiltenkte serveringstemperaturen.

En enkel regel for serveringstemperatur er at en ung og enkel vin skal være noe avkjølt. For eldre og mer komplekse viner er serveringstemperaturen noe høyere. Dette gjelder for både hvite og røde viner.

En søt og halvtørr hvitvin gjør seg best godt avkjølt på rundt 5-6°C, mens tørre hvitviner fra 8-12°C. En ung og lett rødvin servers gjerne på rundt 11-13°C, mens en mer fyldig og tyngre rødvin anbefales servert på 16-18°C. Musserende viner er best servert på rundt 5-6°C.

Oppbevarer man vin for langtidslagring i vinskapet er ikke serveringstemperaturen så viktig. Da kan gjerne alle typer vin, musserende inkludert, lagres på 10-12°C.

Med et vinskap med to temperatursoner kan man stille inn den ene temperatursoner for serveringsklar hvitvin og den andre til rødvin. Alternativt kan man benytte en sone til langtidsoppbevaring av vin, og den andre sonen til serveringsklar vin.

Nedenfor finner du en oversikt over hvilke serveringstemperaturer som anbefales til ulike typer viner. Husk igjen at det kan være lurt å sette temperaturen på vinskapet 1-2°C under dette igjen, da vinene vil øke noe i temperatur etter at de er blitt servert.

Type vin og serveringstemperatur
Musserende vin: 6-8°C
Champagne: 8-11°C
Lette, tørre hvitviner: 7-9°C
Fyldige hvitviner: 9-12°C
Lette rødviner: 12-14°C
Middels, kraftige rødviner: 14-16°C
Kraftige rødviner: 16-18°C
Hetviner (portvin og madeira): 16-18°C