Korrekt förvaring och lagring av vin

For korrekt og optimal lagring av vin er det fem gylne regler som det er viktig å tenke på; korrekt og konstant temperatur, riktig luftfuktighet, beskyttelse mot sollys og UV-stråler, beskyttelse mot lukt og fri for vibrasjoner.

 1. Riktig og konstant temperatur
  Riktig og konstant temperatur er vesentlig og det mest viktige punktet ved lagring av vin. Generelt kan man si at alle typer vin kan lagres på en temperatur på 10-12°C. Temperaturen bør også være mest mulig konstant over tid, uten for mye svingninger. For mer nøyaktig lagring av vin vil hvitvin lagres best på rundt 6-8°C og rødvin 15-17°C. For varm oppbevaring av vin akselerere vinens utvikling og gjør at den modnes raskere enn normalt og ofte smakte av overmoden, kokt frukt. For kald oppbevaring av vinen kan gjøre modningen senere, samt at det kan dannes vinkrystaller i bunnen av vinflasken. Disse vinkrystallene er ikke farlige, men vil ikke smake noe godt i vinen.
 2. Luftfuktighet
  Riktig luftfuktighet er nesten like viktig som temperatur. De fleste viner har en naturkork av tre. Er luftfuktigheten der vinen lagres for tørr kan korken over tid tørke ut, og oksygen kan trenge inn i vinflasken, noe som over tid vil forringe kvaliteten på vinen. Er luftfuktigheten for høy kan korken mugne og slippe inn luft, i tillegg vil etiketten på flasken vil løsne fra flasken. Normal luftfuktighet innendørs er 20-40 %, mens optimal luftfuktighet for oppbevaring av vin er mellom 50-70 %, derfor trenger bør vin oppbevares i en fuktig kjeller, eller i et vinskap som har korrekt luftfuktighet.
 3. Beskyttelse mot lys
  Vin er ømfintlig for lys, noe som kan bidra til en raskere modning av vinen. Det er derfor viktig å beskytte vinen mest mulig mot lys og UV-stråler. De fleste vinskap kommer med glassdører med UV-filter som beskytter mot lys. Vinskap er også ofte utstyr med innvendig belysning. Dette bør være av LED som ikke produserer varme og dermed heller ikke vil være skadelig mot vinen.
 4. Lukt
  Lukt kan trenge inn via korkene på vinflasken, og forringe kvaliteten på vinen. Lukt kan komme fra f.eks. trehyller i vinskapene. Velg derfor et vinskap med ubehandlede og luktfrie trehyller. Aktive kullfilter i vinskapene vil også rense og fjerne vond lukt.
 5. Vibrasjon
  Vibrasjoner over tid vil være skadelig for vinen. Vibrasjon kan komme fra kompressoren og spre seg ut i skapet via hyllesystemet og påvirke og stresse vinen. Gode vinskap har mekanismer for å håndtere og eliminere vibrasjoner.